Fitch znížila výhľad ratingu Turecka na negatívny

03.12.2021 Celý región

Ankara 3. decembra (TASR) - Ratingová agentúra Fitch znížila výhľad ratingu Turecka zo stabilného na negatívny. Dôvodom sú riziká, ktoré ohrozujú makroekonomickú a finančnú stabilitu krajiny, a potenciálne externé finančné tlaky.

Fitch uviedla, že cyklus predčasného uvoľňovania menovej politiky tureckej centrálnej banky a vyhliadky na ďalšie znižovanie sadzieb alebo dodatočné ekonomické stimuly pred prezidentskými voľbami v roku 2023 viedli k zhoršeniu dôvery, čo sa odrazilo na prudkom znehodnotení tureckej líry a rastúcej inflácii.

Tento vývoj vytvára riziká pre makroekonomickú a finančnú stabilitu a môže potenciálne znovu vyvolať vonkajšie tlaky na financovanie, poznamenala Fitch.

Agentúra sa domnieva tiež, že blížiace sa voľby v roku 2023 budú mať vplyv na smerovanie tureckej politiky a očakávania ekonomických aktérov.

Fitch zároveň potvrdila Turecku ratingovú známku BB-, ktorá odráža slabú dôveryhodnosť jeho menovej politiky, vysokú infláciu, nízku externú likviditu v kontexte vysokých požiadaviek na financovanie a geopolitických rizík. Zhoršenie výhľadu pritom signalizuje, že agentúra môže v budúcnosti znížiť aj rating Turecka.
 

Vyberte región

mark